Gewrichtsproblemen

Wist je dat paarden met gewrichtsproblemen hier tijdens deze koude perioden extra last van ondervinden? Het wordt ook een steeds meer besproken onderwerp, gewrichtspijnen.
Je gunt je paard een fit en vitaal leven, maar wat als jouw paard artritis of artrose heeft?

Hoe ontstaan gewrichtsproblemen?

Gezonde gewrichten hebben een laagje kraakbeen over het uiteinde van het bot. Dit kraakbeen dient als schokdemper voor de gewrichten. Dit is o.a. in het sprong- en kniegewricht van je paard erg belangrijk. Als dit kraakbeen beschadigd, wordt het zachter en verliest het zijn schokdempende werking. Daardoor schuren de gewrichten tegen elkaar en gaat de kwaliteit van zowel de gewrichten als het kraakbeen verder achteruit. Dit noemen we gewrichtsslijtage oftewel artrose. Een losgeraakt stukje kraakbeen kan ook nog eens voor een ontsteking zorgen, wat we ook wel artritis noemen. Als je hier niet op tijd bij bent zijn zware medicijnen en operaties vaak het enige redmiddel.

LITOVET slijtage gewrichten bij paarden

Gezond gewricht vs. beschadigd gewricht

Hoe herken je gewrichtsproblemen bij je paard:

  • Mank lopen
  • Zwaarder worden
  • Minder actief
  • Moeilijk opstaan
  • Stijve of gevoelige gewrichten
  • Gedragsverandering
  • Minder alert zijn

Ondersteuning bij gewrichtsproblemen

Gelukkig kun je gewrichten ondersteunen door op tijd te beginnen met de juiste voedingsstoffen. Daarnaast is een voedingssupplement een goede aanvulling wanneer de gewrichten extra belast worden door bijvoorbeeld overgewicht of tijdens een intensieve training of wedstrijd. Probeer naast de voeding ook voldoende met je paard te bewegen.

LITOVET® bevat als voedingssupplement GOPO waardoor de pijn wordt verlicht en de bewegelijkheid van de gewrichten wordt verhoogd.

Koop online