Kan mijn paard ook griep krijgen?

Het griepseizoen voor ons mensen is in volle gang en de ene griepepidemie na de andere komt voorbij. Maar kunnen paarden eigenlijk ook de griep krijgen en bestaat er voor hen ook iets als een griepseizoen?

Influenza

In de paardenwereld wordt er niet zo zeer gesproken over griep, maar over Influenza. Dit is voor mensen (die werken) met paarden waarschijnlijk een veel gehoorde term. Influenza is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen die wordt veroorzaakt door het griepvirus. Paarden kunnen dus inderdaad griep krijgen, in de vorm van Influenza.

Een paard met Influenza krijgt koorts, gaat hoesten en wordt snotterig, net als mensen met de griep. De symptomen variëren per paard en zijn afhankelijk van de leeftijd en of het paard gevaccineerd is. Meestal worden paarden met Influenza behandeld met een koorts remmend middel. Het virus zelf zal door het eigen afweersysteem van het paard worden aangepakt.

 

 

Griepseizoen

Influenza komt met name voor in het najaar en de winter, net zoals bij mensen. Het is dan ook belangrijk om in deze periode de weerstand van je paard op peil te houden. Hiermee kun je voorkomen dat je paard Influenza krijgt en als je paard besmet raakt, zal hij er met een goede weerstand niet veel last van hebben.