Wat is endurance?

Ben jij een paardenliefhebber? Dan ken je vast al het springen voor paarden en dressuur rijden voor paarden. Maar wist je dat er ook nog een andere minder bekende paardensport is?

Endurance is lange afstandstijden met je paard, ook wel de marathon onder de paarden genoemd.

Er zijn geen hindernissen. Het is een tak van paardensport waarin het de bedoeling is om binnen een vastgelegde tijd in een buitengebied een bepaalde afstand af te leggen. Daarbij is het de bedoeling om een goede gemiddelde snelheid te behalen. Het buitengebied kan uiteraard vlak maar ook heuvelachtig zijn. En een harde grond of uit mul zand bestaan.

Hoe ziet een endurance er uit?

De hoofdzaak van een endurance rit is het zo snel mogelijk afleggen van een uitgezet parcours, dat in afstand varieert van 20 km tot 160 km. De routes worden op tijd gereden en gaan dwars door de vrije natuur. Niet alleen de tijd, waarin het parcours wordt afgelegd is belangrijk, maar ook de conditie van het paard bij de veterinaire controles (hoe langer de afstand, hoe meer controles er zijn). Daarom geldt in de endurance “To Finish is To Win”.

Endurance is een paardensport waar hoge prestaties door zowel paard als ruiter worden geleverd. Met name voor de grotere afstanden moeten paard en ruiter goed getraind zijn. Uithoudingsvermogen, samenwerking, vertrouwen en verzorging zijn de sleutelwoorden tijdens alle ritten.

Waar wordt aan het eind naar gekeken en welke onderdelen zorgen er voor dat je een endurance kunt winnen:

  1. De snelheid die gereden is
  2. De hartslag van je paard
  3. De rit dient uitgereden te worden zonder dat het paard gebreken vertoond (Fit To Continue)

Bij endurance gaat het er voornamelijk om dat je een goede en nog sterkere band opbouwt met je paard. En dat je natuurlijk geniet van de natuur! Endurance is in Nederland sterk in opkomst.

Endurance voor paarden en LITOVET®

Doet jouw paard veel mee aan een endurance rit? Deze wedstrijden zijn niet alleen voor jou intensief, maar ook voor je paard. Het laatste wat je wilt is dat ze maken krijgen met gewrichtsproblemen. Dan wil je dat je paard weer snel herstelt. Je paard is belangrijk voor je en je wilt het beste voor je paard.
LITOVET® is de natuurlijke voedingssupplement die speciaal geschikt is voor paarden. Het draagt bij aan de instandhouding van sterke botten en soepele gewrichten. LITOVET® speelt ook een rol bij de aanmaak en opbouw van botten en kraakbeen. LITOVET® zorgt voor een sneller herstel na een intensieve endurance.

 

Waar te koop