Trainen van een endurance paard

Omdat ik deze periode zelf geen wedstrijden rij wil ik in deze blog nog een stukje wijden aan het trainen van een endurance paard. Wat moet ik doen om mezelf en mijn paard te verbeteren? Want naast het geven van LITOVET® om heb soepel door het leven te laten gaan houdt onze training veel in. Zoals jullie hebben kunnen lezen ben ik hier best fanatiek in. Ik gebruik meerdere trainingstechnieken om Ultra en mezelf te verbeteren. Het is belangrijk om hem in goed balans te kunnen laten lopen.

Wat bedoel ik met het lopen in balans

Paarden lopen van nature meer op de voorbenen dan op hun achterbenen. Ongeveer 3/5 op de voorbenen en 2/5 op de achterbenen. Als wij daar nog eens bovenop gaan zitten zal dit bij veel paarden alleen maar versterkt worden. Met het lopen in balans bedoel ik dan ook het correct lopen over alle 4 zijn benen.

In de dressuur wil je dat het paard meer op zijn achterbenen hebben. Bij de endurance is dit dan weer niet economisch. Wat is dan wel de juiste houding voor een endurance paard. Een endurance paard moet zich zelf en ons correct kunnen dragen en dit kan alleen als;

Een paard over 4 benen in balans, loopt met zijn bovenlijn “rug” mooi los en de onderlijn “buikspieren” aangespannen heeft.

Waarom is dit zo belangrijk…

Omdat we ons paard heel en gezond willen houden. In mijn geval wil ik dit zeker voor Ultra. Wij zijn er op de harde manier achter gekomen dat door iets heel klein een toch wel vrij ernstige blessure kan oplopen.

Zoals jullie weten doe ik met Ultra regelmatig aan grondwerk. Dit doen wij via de klassieke methode en hebben hier dan ook regelmatig les in. Mijn doel met deze methode is om hem (Ultra) meer op de achterhand te krijgen, hem sterker en leniger te maken. Dit zodat hij mij in goed balans over 4 benen kan dragen.

Een mooie bijkomstigheid is dat zijn bespiering en conformatie (houding) steeds mooier en beter wordt.

Naast deze methode zijn er nog vele andere leuke dingen die je kan doen om je paard te trainen en zijn balans te verbeteren. Ook verschilt het per paard en ruiter hoeveel en welke training daarvoor nodig is.

  • Longeren “enkele lijn (bijgezet of juist niet), dubbelelijnen”
  • Cavaleties “ onder de man of aan de longe”
  • Dressuur training “in de bak of tijdens je trainingsrit”
  • Heuvel training of trainen op verschillende ondergronden

endurancepaard-trainen-cassandra

Naast het trainen van Ultra zijn balans train ik ook mezelf. Want hoe fitter je zelf bent des te makkelijker gaat het rijden en nee ik ben niet zo’n super afgetrainde fit girl ;). Mijn basis conditie is oké. De nadruk ligt vooral op core stabiliteit. Hierover vertel ik jullie meer in een van mijn volgende blogs.

Wat ik eigenlijk een beetje ben vergeten te noemen of te benoemen is dat rust na training ook heel belangrijk is. Zeker als de trainingen steeds zwaarder worden. Ultra krijgt ook regelmatig een rust dag. Nu is dit nog beperkt in een of twee dagen. Naarmate de trainingen echt weer wat zwaarder worden, of we zelfs weer gaan starten wordt deze rust periode ook langer. Dit om overtraining te voorkomen en je paard voldoende kan herstellen. Voor herstel na en tijdens training kan je ook LITOVET® gaan geven.

Voor mensen die echt meer willen leren over het trainen van een endurance paard is het raadzaam om zich zelf hierin te gaan verdiepen. Net als in mijn vorige blog verwijs ik naar het boek endurance stap voor stap geschreven door Esther Groen. Of naar de website van de endurance vereniging of op het endurance-forum.nl hier is namelijk ook veel informatie te vinden (hier moet je wel eerst lid van worden. En anders is er natuurlijk altijd nog Facebook.

Groetjes Cassandra & Ultra