Trainingsschema van mij en Ultra

In mijn vorige blog hebben jullie kunnen lezen hoe het allemaal begon. Voor deze blog ben ik gevraagd iets te schrijven hoe ik train voor een wedstrijd. Dit vind ik persoonlijk best een lastig onderwerp. Omdat ik geen professionele trainer/ruiter ben (zou ik wel willen zijn) en ook omdat ik zelf nog maar een klasse twee ruiter ben. Ik heb nog veel te leren en dit is precies wat ik op het moment/dit jaar aan het doen ben. Nog meer leren om beter te worden in het endurance rijden!

Hoe word ik nog beter in het endurance rijden

trainen-ultra-cassandra-litovetMijn doel van dit jaar (2016) is om Ultra en mezelf voor volgend jaar (2017) fitter dan ooit te hebben. Daarbij speelt een goed trainingsschema van mij en Ultra een belangrijke rol. Zoals jullie weten zijn we vooral bezig met de basis. In m’n vorige blogs had ik het over recht richten dit vind ik nogal zwaar klinken en wil het voortaan balanstraining noemen. Zowel aan de hand, longe, bakwerk als buiten zijn Ultra en ik bezig met het trainen van zijn maar ook mijn balans. Nu zal je wel denken wat saai! Nee juist niet. We hebben de training nog nooit zo leuk gevonden. Ook gaan we per training echt vooruit en dat motiveert nog meer!

Endurance is niet alleen kilometers trainen op een zo snel mogelijk tempo.
Wat heeft de basis te maken met endurance training, nou veel! Endurance is niet alleen kilometers trainen op een zo snel mogelijk tempo. Dat kan natuurlijk wel, maar wil je je paard gezond houden, dan begin je bij de basis.

Ieder gezond paard met een goede basis conditie zou in principe een klasse 1 op een rustig tempo uit moeten kunnen lopen maar wil je echt verder komen, jezelf en je paard fit en gezond houden dan is mijn tip om je verder te blijven ontwikkelen. Dit om het beste uit je zelf en je paard te halen maar ook om blessures te voorkomen. Er is namelijk (weet ik helaas zelf) niets erger dan dat. Een struikeling omdat je paard niet gefocust is of een overbelasting van een been zijn van die lullige dingen die nare gevolgen kunnen hebben. Bij een goed getraind en in balans lopend paard zal een struikeling niet direct lijden tot een blessure.

Voorbeeld van het trainingsschema van mij en Ultra;

  • We trainen op dit moment 4 a 5 keer per week
  • Waarvan maximaal 3 keer onder het zadel
  • Minimaal 1 keer daarvan is dressuur training in de bak.
  • De training buiten is op dit moment niet langer dan een uur. In dit uur ben ik nu bezig met het uitbouwen van de intensiteit. Als dit goed gaat gaan we weer een stapje verder.
  • De rest van de training bestaat uit grondwerk en werk aan de longeerlijn (dit doe ik soms ook even kort voor ik erop ga).

Wees goed voorbereid bij endurance trainingen

Dit trainingsschema van mij en Ultra is slechts een voorbeeld. Neem dit niet klakkeloos over. Bij Ultra en mij, zoals al eerder gezegd, ligt de nadruk nu op het in balans lopen en het weer opbouwen na zijn blessure. Wat ik iedereen aan kan raden als je wil beginnen met het trainen voor endurance wedstrijden is om bijvoorbeeld les te nemen bij een gevorderde endurance ruiters, ga eens naar een clinic of lees een boek. Een boek waar ik heel veel aan heb is van Esther Groen, Endurance stap voor stap, te bestellen bij greendistance.nl

Endurance is een geweldige sport maar wat ik jullie wil meegeven is dat het zeker niet zomaar een buitenritje is en het alleen maar gaat om het hebben van een goed uithoudingsvermogen. Wat ik zo leuk vind maar wat ook zeker moeilijk vind is dat alles moet kloppen.

Wordt vervolgd, tot de volgende blog!

Groetjes Cassandra & Ultra

 

Waarom werk LITOVET® bij endurance paarden

Doet jouw paard veel mee aan endurance wedstrijden? Deze wedstrijden zijn niet alleen voor jou intensief, maar ook voor je paard. LITOVET® is de natuurlijke voedingssupplement die speciaal geschikt is voor paarden. Het draagt bij aan de instandhouding van sterke botten en soepele gewrichten. LITOVET® zorgt voor een sneller herstel na intensieve endurance wedstrijden.

Waar te koop